Μετάφραση

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

"Τι νέα;"- Εφαρμογή της Παιδαγωγικής Φρενέ στο νηπιαγωγείο (πρωινό 1)

Παράλληλα με το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στην παιδαγωγική Φρενέ, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε δειλά-δειλά μία από τις τεχνικές που μας προτάθηκαν το "Τι νέα;"
Στόχος του είναι τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τον προφορικό τους λόγο και να δώσουν πληροφορίες μέσα στην τάξη για πράγματα που έχουν δει, έχουν ακούσει, έχουν φτιάξει, που τα προβληματίζουν, που θέλουν να τα παρουσιάσουν στην ομάδα. Το "τι νέα", έχει κάποιους κανόνες που θέσαμε από την αρχή έτσι ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν σε έναν διάλογο που δεν θα διακόπτει το ένα το άλλο, θα μάθουν να εκφράζονται κατανοητά και να θέτουν τα κατάλληλα ερωτήματα στους συμμαθητές τους. Επίσης, ο περιορισμένος και συγκεκριμένος χρόνος διεξαγωγής αυτής της δράσης, οριοθετεί την ομάδα και έτσι τα παιδιά αποφεύγουν τις επαναλήψεις, δεν κουράζονται και νιώθουν ότι οι ανακοινώσεις τους είναι σημαντικές.
Το πρώτο "τι νέα;" έγινε Τρίτη και είπαμε ότι θα το κάνουμε κάθε Τρίτη. Ενώ περίμενα ότι τα παιδιά θα το είχαν ξεχάσει, την επόμενη Τρίτη το πρωί είπαν: "Κυρία, πότε θα κάνουμε το "τι νέα;" 
Να λοιπόν μερικά από τα "νέα" των παιδιών:

Η συλλογή κοχυλιών της Μαριαλένας με τον μπαμπά της...


Τι μας έφερε ο Ηλίας από βόλτα στην Ανάβυσσο...








Ένα παραμύθι της Μαριαλένας που το έφτιαξε μόνη της στο σπίτι...


Το κουκλόσπιτο της Μαρίας, κατασκευή με τη βοήθεια της μαμάς της...




Το φυτολόγιο του Γιώργου από φύλλα που μάζεψε στο εξοχικό του θείου του...








Και τα μαρουλάκια με τη ντοματιά που μας έστειλε ο θείος του Γιώργου μαζί με γλάστρες και χώμα για να τα μεταφυτέψουμε και να τα προσέχουμε...


Ως επέκταση της δράσης, μόλις τέλειωσε το σημερινό "Τι νέα;" τα παιδιά έκαναν τη μεταφύτευση!!




Ραντεβού την άλλη Τρίτη λοιπόν με άλλους ομιλητές!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: