Μετάφραση

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Εκπ/κό-Βιωματικό πρόγραμμα "Ο δρόμος από το σιτάρι στο ψωμί"

Στο πρόγραμμα άκουσαν και είδαν στις εικόνες όλα τα στάδια της διαδρομής από το σιτάρι στο ψωμί και δοκίμασαν και αναπαράστησαν βιωματικά αρκετά από αυτά, χρησιμοποιώντας αντικείμενα και εργαλεία της παλιάς εποχής: όργωμα, σπορά, θερισμός, αλώνισμα, λίχνισμα, κοσκίνισμα των σπόρων, άλεσμα σε μύλο, ζύμωμα, κοσκίνισμα του αλευριού, άναμα ξύλων, φούρνισμα. Επίσης είδαν εκτός από το σιτάρι, όλους τους σπόρους των δημητριακών που μπορεί να τρώνε και στο πρωινό τους όπως καλαμπόκι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη. Έμαθαν και για τη θεά Δήμητρα που προστάτευε τους γεωργούς και από την οποία ονομάστηκαν οι σπόροι αυτοί δημητριακά. Σύνθετες λέξεις που εντοπίσαμε: καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, ανεμόμυλος, νερόμυλος, ξυλόφουρνος!

* Να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τη μαμά της Εύας Β. που έψησε μερικά ψωμάκια στο σπίτι της, γιατί δεν χωρούσαν όλα στον φούρνο του σχολείου μας!




 

 


















Τα παιδιά μετά ζωγράφισαν αυτά που τους άρεσαν από το πρόγραμμα:






Μετά από το πρόγραμμα και για να κινηθούν πριν φάνε, παίξαμε τα αγαλματάκια. Έτρεχαν και στα σταμάτηματα έκαναν την κίνηση από ένα στάδιο της διαδρομής από το σιτάρι στο ψωμί.
Ενδεικτικά από το αλώνισμα, το θέρισμα, το λάχνισμα, το άλεσμα.
Στις επόμενες παύσεις της μουσικής πήραν μια στάση από τους ρόλους της γιορτής μας.
Αγγελάκια στατικά και όταν πετούν, γκριμάτσες καλικάντζαρων, νεράιδες που χορεύουν, μπαλίτσες.







Δεν υπάρχουν σχόλια: