Μετάφραση

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Απλά πειράματα Φυσικής (Πρωινό 1)

Ευχαριστούμε πολύ τον μπαμπά της Μαρίας, που ως Φυσικός, αποδέχτηκε την πρότασή μας να ετοιμάσει απλά πειράματα Φυσικής και να τα παρουσιάσει στα παιδιά!! Πολύτιμη βοηθός του, η μαμά της Μαρίας μας!! Ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια και τα παιδιά έμαθαν πολλά πράγματα, αλλά και διασκέδασαν!! 

1ο πειραμα: 
Στατικός ηλεκτρισμός
Τρίβοντας ένα μπαλόνι με ένα μαλλίνο ύφασμα,  έλκουμε τα μικρά χαρτάκια! 







2ο πείραμα
ΈΞΥΠΝΗ ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ 

Ζητήσαμε από τα παιδιά να γεμίσουν την κούπα έως την γραμμή που ήταν σημειωμένη. Αφότου είδαμε ότι το υγρό παρέμενε στο ποτήρι, τους ζητήσαμε να προσθέσουν κι άλλο χυμό. Όταν η στάθμη ξεπέρασε την γραμμή δημιουργήθηκε ροή  με αποτέλεσμα το ποτήρι να αδειάσει ολοκληρωτικά. 

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» που κατασκεύασε ο Σάμιος φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής είχε ως στόχο την υπόδειξη και την τήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον».








3ο πείραμα 
ΓΑΛΑ ΜΕ ΧΡΏΜΑΤΑ 

 Τοποθετήσαμε το γάλα στο πιάτο και είπαμε στα παιδιά ότι αυτό είναι ένα μαγικό πείραμα που το παρατηρούμε με τα μάτια μας, δεν το ανακατεύουμε δηλαδή στην αρχή.
Ρίξαμε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στο γάλα. 
Εκεί που είναι το χρώμα ρίξαμε  μια σταγόνα σαπούνι για τα πιάτα
Τα μόρια του υγρού σαπουνιού έχουν την ιδιότητα να επισυνάπτονται σε μόρια λίπους αλλά καί σε μόρια με βάση το νερό.
Ανακατεύτηκαν  έτσι με ιδιαίτερα σχήματα και κινήσεις σαν μικρές εκρήξεις το χρώμα με το γάλα, δημιουργώντας εντυπωσιακά σχήματα τα οποία αλλάζουν όσο ακόμα τα υλικά δεν έχουν ανακατευτεί. 






4ο πείραμα 
ΠΥΡΟΤΕΧΝΉΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΡΌ 

* διάφανο ποτήρι
*νερό 
* ηλιέλαιο
*χρώματα ζαχαροπλαστικης 

Βάλαμε νερό σε ένα ποτήρι λίγο πάνω από την μέση και προσθέσαμε το λάδι.  Παρατηρήσαμε ότι το νερό δεν ενώνεται με το λάδι.  Μετά προσθέσαμε χρωματιστές σταγόνες ζαχαροπλαστικης. Περιμέναμε..... Περιμέναμε... Και μετά άρχισαν οι 'εκρήξεις'!  Χρώματα σαν πυροτεχνήματα' σκάσανε' μέσα στο νερό 







5ο πειραμα
ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ ΑΠΌ ΜΠΑΛΟΝΙ

Γεμίσαμε έως την μέση ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι. Τοποθετήσαμε ένα κεράκι ρεσώ να επιπλέει και το ανάψαμε. 
Γεμισαμε ένα μπαλόνι με νερό και το φουσκώσαμε. 
Τοποθετήσαμε με αργές και σταθερές κινήσεις το μπαλόνι στο ποτήρι.  Λόγω του νερού μέσα στο μπαλόνι, το μπαλόνι  δεν σκάει από την φλόγα. Στην συνέχεια  η φλόγα έσβησε και μετά λόγω καύσης ο αέρας στο εσωτερικό του ποτηριού μειώθηκε. Με αυτόν τον τρόπο  το μπαλόνι 'κόλλησε'  στο χείλος του ποτηριού με αποτέλεσμα όταν σηκώσαμε στον αέρα το μπαλόνι μαζί σηκώθηκε και το ποτήρι με το νερό.  Ακόμα και όταν το αναποδογυρίσαμε το μπαλόνι δεν αποκολληθηκε από το ποτήρι! 








6ο πείραμα 

ΜΑΓΝΗΤΕΣ

Βάλαμε χρώματα (τέμπερες)  σε ένα κουτί κι ένα καρφί. Από την πίσω πλευρά κρατάγαμε έναν μαγνήτη και μετακινησαμε το καρφί κάνοντας το 'πινέλο'  στον 'καμβά' μας. Δείξαμε ότι η μαγνητική δύναμη δρα από απόσταση, δηλαδή μετακινούσε το καρφί δίχως να το ακουμπά. 








ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ 


Βαλαμε 2-3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος του βάζου.
Προσθέσαμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικης  και glitter.
Ρίξαμε 1φλιτζάνι ξίδι.... Το ηφαίστειο εξερράγει  και μία υδάτινη 'λάβα'  ξεπηδησε με ταχύτητα. 














Και μετά οι υπέροχοι γονείς, είχαν ετοιμάσει και βραβεία για τα παιδιά μας!!




Ευχαριστούμε τους γονείς της Μαρίας μας θερμά, για τον κόπο της προετοιμασίας και το κέφι του μαθήματος!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: