Μετάφραση

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Μικρά βιβλία

Σήμερα αποφασίασαμε να ξεκινήσουμε τα "μικρά βιβλία" με τα παιδιά. Βιβλία τόσο μικρά που χωράνε στην τσέπη, στην κασετίνα, στην τσάντα τους. Συζητήσαμε όλοι στην τάξη, πώς κόβεται το Α4 για να γίνει ένα μικρό βιβλίο και πόσες σελίδες έχει.


Αυτά τα μικρά βιβλία είναι μικρές ιστορίες των παιδιών που διαβάζονται μεμιάς και τελειώνουν γρήγορα, μένουν όμως στο μυαλό τους γιατί τα έφτιαξαν εκείνα!
Έτσι, αρχίζουμε πάντα ομαδικά την προσπάθεια γραφής μιας σύντομης ιστορίας και μετά τα παιδιά καταφέρνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να φτιάχνουν τις δικές τους ατομικά. Όμως επειδή υπήρξε μια δυσκολία στην εκκίνηση, χρησιμοποιήσαμε τα ποτηράκια με τα βοηθητικά στοιχεία που είναι: 
1) Ποιοι;
2) Πού;
3) Πότε;
4) Τι συνέβη;
Μέσα στα 4 αυτά ποτηράκια υπάρχουν διπλωμένα χαρτάκια που γράφουν διάφορες ιδέες για ιστορίες. Τα παιδιά τράβηξαν 1 χαρτάκι από το κάθε ποτήρι και τους έτυχαν τα εξής στοιχεία:
Ποιοι; Ο Λουκάς και η Μαρία
Πού; Σε ένα μικρό χωριό
Πότε; Πριν πολλά πολλά χρόνια
Τι συνέβη; Έφαγαν κουλούρι
Τα παιδιά τώρα αφού είχαν τον βασικό σκελετό της ιστορίας, κλήθηκαν να ενώσουν τα στοιχεία, να τα βάλουν στη σωστή σειρά, να προσθέσουν και δικά τους και να φτιάξουν την ιστορία. Βρήκαν τον σχετικό τίτλο και ύστερα, κατά δυάδες εικοναγράφησαν τις σελίδες του "μικρού βιβλίου" και υπέγραψαν στο οπισθόφυλλο.










Μετα τοποθετήσαμε το 1ο "μικρό βιβλίο" μας στη "μικρή βιβλιοθήκη" που φτιάξαμε γι΄αυτά!



Δεν υπάρχουν σχόλια: