Μετάφραση

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Μαθαίνω τους κανόνες με τους σούπερ ήρωες

 

Παίρνοντας ως αφόρμηση το ενδιαφέρον των παιδιών για τους super ήρωες, σχεδιάσαμε τις πρώτες μας δραστηριότητες με βάση το θέμα αυτό, ώστε να έχουμε εύκολη προσαρμογή των μαθητών κατά τις πρώτες εβδομάδες. Οι Super ήρωες, είναι ένα θέμα αγαπητό στα παιδιά και ιδιαίτερα ενδιαφέρον μιας και δίνει πολλές δυνατότητες για «Super» δραστηριότητες:

Το παρουσιολόγιο τα τάξης

Τα παιδιά μπαίνοντας μέσα στην τάξη «μεταμορφώνονται» σε Super ήρωες και συμπληρώνουν το παρουσιολόγιο που αναπαριστά μία πόλη που στον ουρανό της πετάνε οι Super ήρωες με τη δασκάλα τους. 

Super κανόνες.

Μία τάξη Super ηρώων πρέπει να έχει και τους Super κανόνες της. Κανόνες που έβγαλαν τα παιδιά και κανόνες που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία της τάξης. Μαζί με τα παιδιά λοιπόν αποφασίσαμε πως θα συμπεριφερόμαστε σαν Super ήρωες μέσα και έξω από την τάξη, τα καταγράψαμε και τα φτιάξαμε αφίσα για να τους θυμόμαστε!


Μετά συζητήσαμε για το πως πρέπει συμπεριφερόμαστε όταν καθόμαστε στην παρεούλα. Τα μάτια μας να βλέπουν τον ομιλητή , τα αυτιά να ακούν προσεκτικά, τα χέρια να σηκώνονται για να ζητήσουν το λόγο κ.λ.π.

Επίσης, η φωνή του Super ήρωα έχει διάφορα επίπεδα. Καθορίζει την ένταση της φωνής του ανάλογα με την περίπτωση..

Ακόμη, οι super ήρωες έχουν κανόνες και στην τουαλέτα. Πετάνε τα χαρτιά στον κάδο, πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά, δεν ξεχνούν να τραβάνε το καζανάκι, κλείνουν πάντα τη βρύση κ.τ.λ.

Στη συνέχεια παρατηρήσαμε κάρτες με διάφορους κανόνες συμπεριφοράς και τους ταξινομήσαμε σε κανόνες καλής συμπεριφοράς και κανόνες κακής συμπεριφοράς.

Τέλος, οι super ήρωες μιλάνε ευγενικά ο ένας στον άλλον. Σκεφτήκαμε ευγενικές λέξεις, τις γράψαμε όπως μπορούσαμε σε καραμέλες και τις κλείσαμε στο βάζο με τα γλυκά λογάκια. Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε λέξεις που πληγώνουν και τις βάλαμε στο βάζο με τα πικρά λογάκια. Μάλιστα αφήσαμε χώρο, έτσι ώστε όταν ακούγεται κάποια «κακιά» λέξη να την γράφουμε και να την τοποθετούμε εκεί. 






Οι βοηθοί της τάξης

Στην τάξη υπάρχει και ο πίνακας καθηκόντων που τα ονόματα των παιδιών γράφονται με μαρκαδόρο και σβήνονται κάθε εβδομάδα. Κάθε μέρα υπάρχουν διαφορετικοί βοηθοί οι οποίοι βοηθούν στην τακτοποίηση της τάξης, μπαίνουν πρώτοι στο τρενάκι, συμπληρώνουν το ημερολόγιο της τάξης, κ.λ.π.

Ο super εαυτός μας

Δουλεύοντας το θέμα με τους Super ήρωες  δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις Super ικανότητες που έχει ο καθένας μας και να δημιουργήσουμε μικρά σημαιάκια με τον Super εαυτό μας! Είπαμε ποιο είναι το αγαπημένο μας χρώμα, το αγαπημένο μας φαγητό, το αγαπημένο μας παιχνίδι, το αγαπημένο μας παραμύθι, διαπιστώσαμε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ μας και γνωριστήκαμε καλύτερα.

Τέλος, επιλέξαμε τον αγαπημένο μας super ήρωα και τον φτιάξαμε από την παλάμη των χεριών μας..










 

Δεν υπάρχουν σχόλια: