Μετάφραση

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Πείνα για λέξεις» υπογράφει ο Σλοβένος πανεπιστημιακός και λογοτέχνης Πέτερ Σβέτινα:
"Εκεί που μένω, οι θάμνοι πρασινίζουν αργά τον Απρίλη ή νωρίς τον Μάη και σύντομα γεμίζουν με κουκούλια από πεταλούδες. Αυτά τα κουκούλια μοιάζουν με μπαλίτσες από βαμβάκι ή με κουφέτα και οι νύμφες τους καταβροχθίζουν φύλλο το φύλλο μέχρι που οι θάμνοι απογυμνώνονται. Όταν όμως οι νύμφες γίνουν πεταλούδες και πετάξουν, οι θάμνοι δεν είναι κατεστραμμένοι. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ξαναγίνονται πράσινοι πάλι και πάλι.
Έτσι μοιάζει ο συγγραφέας, έτσι μοιάζει ο ποιητής. Κατασπαράζονται, μένουν κατάστεγνοι από ιστορίες και ποιήματα, που, όταν ολοκληρωθούν, πετούν μακριά, μπαίνουν μέσα σε βιβλία και βρίσκουν τους αναγνώστες τους. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι"



Ημέρα που γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγάλος παραμυθάς! 


Μερικά από τα πολύ γνωστά παραμύθια του είναι: Η μικρή γοργόνα Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα Οι αγριόκυκνοι Η Βασίλισσα του χιονιού Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι Η Τοσοδούλα Το ασχημόπαπο Τα κόκκινα παπούτσια Χόλγκερ ο Δανός Το κοριτσάκι με τα σπίρτα Το μολυβένιο στρατιωτάκι Η δύναμη της αγάπης

Μπορείτε να διαβάσετε κάποιο από τα παραμύθια του αν τα έχετε στο σπίτι, ή να τα αναζητήσετε στο διαδίκτυο.
Παιδιά, φωτογραφηθείτε με το αγαπημένο σας βιβλίο μπροστά από το πρόσωπό σας και στείλτε μας τις φωτογραφίες σας!!

Εσείς οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργείτε τη φιλαναγνωσία στα παιδιά σας. Θα τα βοηθήσετε έτσι να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική σκέψη τους, θα δραστηριοποιηθεί η φαντασία τους, θα αναπτυχθεί η συναισθηματική τους νοημοσύνη, θα καλλιεργηθεί η γλωσσική τους έφραση και έτσι θα συγκροτηθεί ολόπλευρα η προσωπικότητά τους!

Αφού διαβάσετε ένα βιβλίο της επιλογής σας λοιπόν, μπορείτε να εστιάσετε στο γράμμα Β-ΒΙΒΛΙΟ, καλέστε τα παιδιά σας να βρουν και άλλες λέξεις που να αρχίζουν από Β τις οποίες μπορούν να γράψουν.
Από την εκπ/κή σειρά κινουμένων σχεδίων "Ένα γράμμα μια ιστορία", σας προτείνουμε να δείτε "Τον βιολιστή βάτραχο"!



Δεν υπάρχουν σχόλια: