Μετάφραση

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Παγκόσμια ημέρα Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, η Κα Έφη σας στέλνει τα παρακάτω χρήσιμα!

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΥΓΕΙΑ! 
Καθώς νους υγιής εν σώματι υγιεί!
Η φράση αυτή αυτό ανήκει στον Λατίνο σατιρικό ποιητή Ιούνιο Ιουβενάλη (60 – 127 μΧ). Στο έργο του Σάτιρες μνημονεύεται η φράση «orandum est ut sit mens sana in corpore sano» δηλαδή «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Ο Ιουβενάλης είπε αυτή την φράση στην προσπάθεια του να πείσει τους Ρωμαίους πολίτες να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής. Στο σχετικό χωρίο του έργου του, κάνει αντιπαραβολή του τρόπου ζωής του Ηρακλή με τον τρόπο ζωής του Σαρδανάπαλου.  
Ο Ιούνιος Ιουβενάλης, στηλιτεύει την αδυναμία του ανθρώπου να ξεχωρίσει το σωστό και πολλές φορές προσεύχεται στους θεούς, ζητώντας υλικά αγαθά, δόξα, και πολιτική ισχύ, που δεν τον οδηγούν τελικά στην ευτυχία. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ζητούν με προσευχές από τους θεούς παρά να τους χαρίζουν ένα υγιές μυαλό και ένα υγιές σώμα

Υπάρχει και η άλλη άποψη που υποστηρίζει, ότι πράγματι η φράση ανήκει στον Θαλή τον Μιλήσιο. Μία προσεκτική, όμως, ανάγνωση των αποδιδόμενων στο Θαλή κειμένων δεν αποκαλύπτει κάτι τέτοιο. Η κοντινότερη αντιστοιχία είναι: “ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος” που ήταν η απάντηση που είχε δώσει κάποτε όταν ερωτήθηκε ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος (Διογένης Λαέρτιος Ι 37).

Τα αρχικά της φράσης στο λατινικό πρωτότυπο, υιοθετήθηκαν από γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών της Ιαπωνίας και με αντικατάσταση της πρώτης λέξης mens (πνεύμα) με την περίπου ίδιας απόδοσης λέξη anima, έχουμε το ακρωνύμιο ASICS (Anima Sana In Corpore Sano).

Μάλιστα, τα αρχικά της φράσης στο λατινικό πρωτότυπο, υιοθετήθηκαν από γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών της Ιαπωνίας και με αντικατάσταση της πρώτης λέξης mens (πνεύμα) με την περίπου ίδιας απόδοσης λέξη anima, έχουμε το ακρωνύμιο ASICS (Anima Sana In Corpore Sano).  

Επίσης, δυο χρήσιμα βίντεο για τα παιδιά, για αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι! Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά έτσι ώστε να μην φοβούνται, αλλά αντίθετα να μάθουν να προστατεύονται σωστά!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: